Önkormányzati épület energetikai korszerűsítése Taszáron

Címkék: EU pályázatok

Önkormányzati épület energetikai korszerűsítése Taszáron

 http://images.taszar.hu/gallery/53/1.jpg

A kedvezményezett neve: Taszár Községi Önkormányzat

Konzorciumi tag: Somogy Vármegyei Önkormányzat

A fejlesztés tárgya, célja: Önkormányzati épület energetikai korszerűsítése Taszáron

A szerződött támogatás összege: 250 000 000,- Ft

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2025.06.30.

 

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

A projekt célja: A fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának csökkentése, Az alacsony széndioxid-kibocsátású gazdaságra való áttérés ösztönzése, A széndioxid-kibocsátás csökkentés és az erőforrás-hatékonyság megvalósítása, A Nemzeti Energiastratégia és a NEKT legfontosabb célkitűzéseihez való hozzájárulás, A felhívásban meghatározott önkormányzati intézmények hatékonyabb energiahasználatának és / vagy megújuló energiafelhasználásának növelése.

A pályázatot a helyi önkormányzatnak (GFO321) minősülő Taszár Községi Önkormányzat (továbbiakban: Főkedvezményezett) nyújtja be a Somogy Vámegyei Önkormányzattal (továbbiakban: Konzorciumi partner) konzorciumi formában. A fejlesztés Taszáron 3 különböző helyszínen 3 különböző épületet érint.

 Az 1. Taszár, Tiszti lakótelep 8. hrsz:129/17 -on fekvő, Taszár Községi Önkormányzat kizárólagos önkormányzati tulajdonát képező épület energiahatékonyság-központú fejlesztésére irányul. Nevezett épületben felmerülő önkormányzati feladatellátás komplex, és teljes körűen igazodik a Felhívás 2.3. fejezet 3. pontjában meghatározott funkciókhoz. Az ingatlanon elhelyezkedő épületben kap helyet az önkormányzat hivatala (Felhívás 2.3 fejezet 3. f) pont), mint közigazgatási funkció, a művelődési ház (Felhívás 2.3 fejezet 3. d) pont), mint művelődési ház és közösségi tér funkció és a könyvtár, (Felhívás 2.3 fejezet 3. f) pont), mint könyvtár funkció. Ezen épület vonatkozásában a Főkedvezményezett az épület energiahatékonysági-központú fejlesztését valósítja meg. Tevékenysége feltétlenül illeszkedik a Felhívás 2.1.1. pontjában felvett tevékenységékhez. A külső határoló szerkezetek energetikai fejlesztése körében az épület határoló szerkezetei közül lapostető kap hőszigetelést, a nyílászárók egy részét kicseréljük. A fűtési rendszert korszerűsítjük, új hőszivattyús rendszerekkel és modern vezérléssel, valamint kondenzációs gázkazánnal. Fotovillamos (HMKE) rendszert alakítunk ki, 66 kW napelem kerül felhelyezésre.  A projektben projektarányos akadálymentesítés történik. A projekt olyan épület fejlesztését célozza, mely a nagyközönség számára látogatható.

A 2. 7261 Taszár, Kossuth Lajos utca 2. hrsz: 151-en fekvő, Taszár Községi Önkormányzat kizárólagos önkormányzati tulajdonát képező épület energiahatékonyság-központú fejlesztésére irányul. Nevezett épületben felmerülő önkormányzati feladatellátás komplex, és teljes körűen igazodik a Felhívás 2.3. fejezet 3. pontjában meghatározott funkciókhoz. Az ingatlanon elhelyezkedő épületben kap helyet az önkormányzat óvodája és bölcsődéje (Felhívás 2.3 fejezet 3. k) pont), mint óvodai-bölcsődei funkció. Ezen épület energiahatékonysági-központú fejlesztését valósítjuk meg, de csak az óvodai részt érintve, a bölcsődei szárnyat nem. A tevékenység feltétlenül illeszkedik a Felhívás 2.1.1. pontjában felvett tevékenységékhez. A külső határoló szerkezetek energetikai fejlesztése körében az óvodai épületrész határoló szerkezetei (külső falak) és lábazata hőszigetelést kap. Fotovillamos (HMKE) rendszert alakítunk ki, 7,5 kW napelem kerül felhelyezésre. A projekt olyan épület fejlesztését célozza, mely a nagyközönség számára látogatható.

A 3. 7261 Taszár, Vörösmarty Mihály utca 2., hrsz: 100/25-ön fekvő, Taszár Községi Önkormányzat kizárólagos önkormányzati tulajdonát képező épület energiahatékonyság-központú fejlesztésére irányul. Nevezett épületben felmerülő önkormányzati feladatellátás komplex, és teljes körűen igazodik a Felhívás 2.3. fejezet 3. pontjában meghatározott funkciókhoz. Az ingatlanon elhelyezkedő épületben kap helyet az önkormányzat orvosi rendelője és védőnői szolgálata (Felhívás 2.3 fejezet 3. i) pont), mint háziorvosi és védőnői funkció. Az épületben két darab villamos főmérő található, a kettő funkció szerint elkülönítve. Az épületre csak fotovillamos (HMKE) rendszert telepítünk, 8 kW-os teljesítménnyel.

Elemezve az épület energiafelvételét, megállapítást nyert, hogy az épületek folyamatos használata mellett feltétlenül indokolt a környezetvédelmi szempontok-, és költségtakarékosság okán az épületek fejlesztése, energia felvételének csökkentése. Az épületek vonatkozásában napi használatról beszélhetünk.

« Vissza az előző oldalra